Drożdżowe, powidłowe, świąteczne

Drożdżowe, powidłowe i świąteczne…inaczej nie mogłam jej nazwać i muszę od razu przyznać, że ten rok przyniósł na moim blogu mnóstwo nowych przepisów. 

Choć nie jestem wielką fanką drożdżowego, to raz po raz wracam do tego rodzaju ciasta. Najbardziej uwielbiam je jeszcze ciepłe.

Nie wiem jak u Was, ale w moim rodzinnym domu na Wigilię moja Mama piecze makowce drożdżowe i są one wypiekiem obowiązkowym.

Drożdżówka jest bardzo prosta, a dodatek serka mascarpone sprawia, że dobrze pracuje się z tym ciastem.

Drożdżowe, powidłowe, świąteczne

Jeszcze chciałam wspomnieć, że ta piękna, ogromna babka powstała z myślą o konkursie organizowanym przez portal kulinarny durszlak.pl ze współpracą z ESPUMISAN MAX. 

Drożdżowe, powidłowe, świąteczne

Świąteczne tradycje

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

 Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

7 g drożdży suszonych

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki serka mascarpone

1 łyżka ekstraktu z wanillii

100 g roztopionego masła

Przełożenie:

1 słoiczek (ok 400 g ) powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami i odstawić na bok.
  2.  Mleko, wanilię i serek mascarpone wymieszać na gładki krem i odstawić.
  3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mieszankę mleka i serka. Zaczynamy zagniatać (końcówką hak na małych obrotach). Powoli dodajemy mąkę. Zagniatamy, aż wszystkie składniki się połączą. Wlewamy lekko ciepłe masło i ugniatamy, aż masło się wchłonie. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie, to dodaj mąki. Na tym etapie ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.
  4. Przygotowujemy okrągłą formę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
  5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy powidłami i zwijamy jak roladę. Kroimy wzdłuż i zwijamy w wieniec. Układamy w formie. I odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
  6. Nastawiamy piekarnik na 170 C.
  7.  Pieczemy około 45 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Drożdżowe, powidłowe, świąteczne