Dorsz w niezwykle delikatnej panierce

Od teraz to mój ulubiony sposób na dorsza. Choć zawsze wolałam ryby grillowane lub pieczone w piekarniku, ale ta chrupkość, delikatność mnie zdecydowanie przekonała.

A moje ostatnie przepisy na rybę to:

Ryba w cieście filo

Ryba na groszku

Danie zostało dodane do konkursu, którego organizatorem jest portal kulinarny durszlak.pl oraz wyrób medyczny: ESPUMISAN MAX.

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

 

Świąteczne tradycje

Dorsz w niezwykle delikatnej panierce

Porcji: 2

Składniki:

ok 400 g fileta z dorsza

4 łyżki mąki

1 jajko

6 łyżki mleczka kokosowego (wstrząśnij i dobrze wymieszaj mleczko, aby śmietanka i woda się połączyły, bo czasami  śmietanka zbiera się na wierzchu)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj większą patelnię. Wlej olej na głębokość około 1,5 cm, średni gaz.
  2. Dorsza oprósz solą, białym pieprzem i dwiema łyżkami mąki. Musi być obtoczony cały w mące.
  3. W miseczce wymieszaj jajko, resztę mąki,mleczko kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. 
  4. Zanurzamy dorsza w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej.
  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dorsz w niezwykle delikatnej panierce
Dorsz w niezwykle delikatnej panierce

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: