Nie ma to jak domowy makaron… Ale ten jest wyjątkowy, bo z dodatkiem świeżego lubczyku, który rośnie u mnie na ogródku.
Jako dodatek do makaronu wybrałam młodą marchewkę i baby cukinię.
Ale równie dobrze taki makaron komponuje się z pieczarkami.

Porcji: 2
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka ciepłej wody
szczypta soli
garść świeżego lubczyku
2 ząbki czosnku
2 małe cukinie
2 młode marchewki
1 szalotka
parmezan
Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z solą przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko. Dodać posiekany lubczyk.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie za rzadkie to dodaj mąki, a jeśli za gęste to trochę wody.
Ciasto, owinięte w bawełnianą ściereczkę odłożyć w ciepłe miejsce na około 30minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy posiekaną szalotkę i czosnek, dodajemy poszatkowaną marchew i cukinię, smażymy, aż warzywa zmiękną. Doprawić wedle smaku.
Makaron rozwałkować dość cienko i koić w długie pasy. Każdy pas makaronu odkładamy na suchą ściereczkę i czekamy około 20 minut, aż lekko przeschnie.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut.
Po odcedzeniu łączymy z warzywami i obficie posypujemy parmezanem.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: