Domowy makaron z lubczykiem

Nie ma to jak domowy makaron… Ale ten jest wyjątkowy, bo z dodatkiem świeżego lubczyku, który rośnie u mnie na ogródku.

Jako dodatek do makaronu wybrałam młodą marchewkę i baby cukinię.

Ale równie dobrze taki makaron komponuje się z pieczarkami.

Domowy makaron z lubczykiem
Domowy makaron z lubczykiem

Porcji: 2

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka ciepłej wody

szczypta soli

garść świeżego lubczyku

2 ząbki czosnku

2 małe cukinie

2 młode marchewki

1 szalotka

parmezan

Sposób przygotowania:

Mąkę wraz z solą przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko. Dodać posiekany lubczyk.

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie za rzadkie to dodaj mąki, a jeśli za gęste to trochę wody.

Ciasto, owinięte w bawełnianą ściereczkę odłożyć w ciepłe miejsce na około 30minut.

Na rozgrzanej patelni smażymy posiekaną szalotkę i czosnek, dodajemy poszatkowaną marchew i cukinię, smażymy, aż warzywa zmiękną. Doprawić wedle smaku.

Makaron rozwałkować dość cienko i koić w długie pasy. Każdy pas makaronu odkładamy na suchą ściereczkę i czekamy około 20 minut, aż lekko przeschnie.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut.

Po odcedzeniu łączymy z warzywami i obficie posypujemy parmezanem.

Domowy makaron z lubczykiem
Domowy makaron z lubczykiem
Domowy makaron z lubczykiem
Domowy makaron z lubczykiem

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: