Domowe Oreo

Domowe Oreo

Domowe Oreo… Kto nie lubi Oreo? Hmmm… Chyba wszyscy je lubimy, i bardzo dobrze, bo teraz możemy zrobić je sami 🙂

Oreo to najsłynniejsze ciasteczka Ameryki, ale z powodzeniem mogę napisać, że i u nas zadomowiły się na dobre.

Domowe Oreo
Domowe Oreo

 Składniki:

Ciasteczka:
1 szklanka masła w pokojowej temperaturze
1 szklanka białego drobnego cukru
1 jajko w pokojowej temperaturze
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki żytniej
? szklanki kakao
1? łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Krem:
1/4 szklanki(60g) masła,w pokojowej temperaturze
1/4 szklanki (48g) roślinnej margaryny, w temperaturze pokojowej
1 i 3/4 szklanki (210g) cukru pudru
1łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

 Ciasteczka:
Utrzyj masło i cukier na gładką masę. Dodaj jajko i wanilię. Przesiej razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, aż znikną grudki. Dodaj mieszankę sypką do masła i cukru i wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
Gotowe ciasto owiń folią i chłodz w lodówce przez godzinę.
Po schłodzeniu rozwałkuj na okołp 15-20mm grubości. Zacznij wycinać okrągłe kształty, lub takie jakie wolisz. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 175stopniach C przez około 10-13 min.
Kiedy ciasteczka stygną, zacznij przygotowywać krem: w małej misce, przy użyciu miksera ubij masło i margarynę na gładką masę- zajmie Ci to około minuty. Następnie dodaj cukier puder i wanilię i ubijaj na niskich obrotach przez minutę a potem zwiększ obroty, aż wszystko ładnie się połączy.
Masa powinna być gęsta.
Przełóż ciasteczka tak przygotowanym kremem. Ciasteczka mogą stać w pokojowej temperaturze pod przykryciem około tygodnia, ale wątpie, aby postały chociaż dwa dni 🙂
Ciasto na ciasteczka możesz zamrozić i przechowywać około dwóch miesięcy.
ENJOY THE FOOD

 

Domowe Oreo
Domowe Oreo

Ciasteczka owsiane

Owsiane ciasteczka Jonniego
Owsiane ciasteczka Jonniego

Batony Musli

Batony musli
Batony musli

 Zobacz także przepis na pyszne ciasteczka migdałowe

Ciasteczka Migdałowe
Ciasteczka Migdałowe
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Komentarze

  1. Lubię te ciastka. Powyższy przepis wykorzystam dlatego dodam to do zakładek i jak będzie wolny czas to zrobię i zobaczymy jak wyjdzie to wszystko 🙂

Comments are closed.