Domowe Cynamonowe płatki śniadaniowe (vegańskie)

Domowe płatki cynamonowe postanowiłam zrobić sama.

A to dlatego, że moje dzieci jedzą je bardzo chętnie na śniadanie lub kolację, ale przede wszystkim chciałam mieć kontrolę użytych do produkcji składników. 

Nie ukrywam, że w składzie jest cukier, ale ilość kontrolowana, i wedle uznania każdy może ją sobie zmniejszyć lub zwiększyć.

Zamiast cynamonu możesz dodać wanilię lub drobno zmielone orzechy. 

Są to płatki cynamonowe na mące orkiszowej.

Domowe Cynamonowe płatki śniadaniowe

Porcji: około 70 szt krążków o średnicy 15 mm

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody

2 łyżeczki cynamonu

1/3 szklanki cukru kokosowego/ cukru

1/2 szklanki mleka roślinnego

1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego)

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i przygotuj dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotuj również rękaw cukierniczy z najprostszą tylką.
  2. W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Powoli wlej mleko oraz olej kokosowy i wymieszaj łyżką.
  3. Przełóż ciasto do rękawa i wyciskaj malutkie kropeczki (po wyciśnięciu pożądanej ilości ciasta na papier, należy nożem odciąć ciasto i wyciskać dalej, do skończenia ciasta). Im mniejsze kropeczki tym lepiej, bo one i tak podczas pieczenia urosną.
  4. Piecz około 14 minut lub do zarumienienia. Pozostaw na blaszce do ostygnięcia.
  5. W szczelnym i suchym pojemniku możesz przechowywać je 2 tygodnie.

 

Domowe Cynamonowe płatki śniadaniowe (vegańskie)
Domowe Cynamonowe płatki śniadaniowe (vegańskie)

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: