Domowa galaretka truskawkowo- rabarbarowa

A tutaj podaję dla Was bardzo fajny przepis na domową galaretkę, u mnie akurat truskawkowo- rabarbarową, której składnikiem żelującym  jest agar agar.

Dla mnie jest to super pomysł jako dodatek do drugiego śniadania. Zwłaszcza teraz, kiedy staram się odżywiać zdrowo, i kiedy zależy mi na jakości  moich posiłków.

Domowa galaretka truskawkowo- rabarbarowa
Domowa galaretka truskawkowo- rabarbarowa

Porcji: 6 serduszek o wymiarach 5 x 5 cm

Używałam formy silikonowej

Składniki:

2 szklanki truskawek, mogą być mrożone

3 laski rabarbaru

1/3 szklanki wody

2 łyżki agar agar

3 łyżki ksylitolu/ miodu/ syropu z agawy

Sposób przygotowania:

Truskawki, pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar umieszczamy w garnku, dodajemy wodę, ksylitol i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż z owoców zrobi się papka, po czym dosypujemy agar agar, mieszamy dokładnie i jeszcze kilka minut gotujemy.( Jeśli chcesz mieć jeszcze gładszy krem, to możesz wszystko zblendować. ) Przelewamy masę do foremek, najlepiej silikonowych i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy  nasze galaretki do lodówki.

Domowa galaretka truskawkowo- rabarbarowa
Domowa galaretka truskawkowo- rabarbarowa
Domowa galaretka truskawkowo- rabarbarowa
Domowa galaretka truskawkowo- rabarbarowa

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: