A tutaj podaję dla Was bardzo fajny przepis na domową galaretkę, u mnie akurat truskawkowo- rabarbarową, której składnikiem żelującym jest agar agar.
Dla mnie jest to super pomysł jako dodatek do drugiego śniadania. Zwłaszcza teraz, kiedy staram się odżywiać zdrowo, i kiedy zależy mi na jakości moich posiłków.

Porcji: 6 serduszek o wymiarach 5 x 5 cm
Używałam formy silikonowej
Składniki:
2 szklanki truskawek, mogą być mrożone
3 laski rabarbaru
1/3 szklanki wody
2 łyżki agar agar
3 łyżki ksylitolu/ miodu/ syropu z agawy
Sposób przygotowania:
Truskawki, pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar umieszczamy w garnku, dodajemy wodę, ksylitol i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż z owoców zrobi się papka, po czym dosypujemy agar agar, mieszamy dokładnie i jeszcze kilka minut gotujemy.( Jeśli chcesz mieć jeszcze gładszy krem, to możesz wszystko zblendować. ) Przelewamy masę do foremek, najlepiej silikonowych i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy nasze galaretki do lodówki.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: