Domowa czekolada z jagodami

 

Czekolada okazała się strzałem w dziesiątkę i błyskawicznie zniknęła z talerza.

Dodałam również sporą ilość wiórek kokosowych oraz pinezki z białej czekolady (żeby nie było tak całkiem bez cukru 🙂 ).

Jako dodatków możesz użyć różnych owoców np. malin, jeżyn, lub owoców suszonych.

Domowa czekolada z jagodami
Domowa czekolada z jagodami

 

SKŁADNIKI:

       2 duże łyżki kakao przynajmniej 75 % (prawdziwe kakao)

        5 łyżki oleju kokosowego

        jedna szklanka borówek amerykańskich

        łyżka miodu

       pół szklanki wiórek kokosowych

       garść pinezek z białej czekolady

SPOSóB PRZYGOTOWANIA:

Na płaską blachę wyłożoną papierem wysyp owoce i wiórki kokosowe.

W rondelku rozpuść olej kokosowy dodając kakao i łyżkę miodu.

Kiedy wszystko już przybrało wodnistą strukturę, polej  nią przygotowane owoce na blaszce.

Posyp z wierzchu  wiórkami. Odłoż do zamrażarki na 1,5 godziny.

ENJOY THE FOOD

 

DSC01788 DSC01789

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

3 thoughts on “Domowa czekolada z jagodami”

  1. Kiedyś próbowałem zrobić czekoladę. Ale coś porobiłem nie tak i była paskudnie twarda 😉 Ten przepis wypróbuję w przyszłym tygodniu (jak tylko zakupię gdzieś ten olej). A czy w czekoladzie czuć jakiś posmak kokosów? Z czym jeszcze można by ją zrobić? Masz jakieś sugestie autorko bloga ?:)

    1. ja akurat miałam jagody i musze przyznac, że fajnie sie to połaczyło. możesz dodac maliny, orzechy czy mogdały ale i również suszone owoce. ten przepis na czekolade jest taka wersja fit, wiec nie spodziewaj sie bardzo słodkiego smaku 🙂 ja dodałam dużo wiorkow kokosowych, bo je bardzo lubie. a olej kokosowy kupiłam w tesco, ale w anglii, bo tu mieszkam. na pewno w jakims internetowym sklepie znajdziesz. czekolade sie mrozi około 2 godzin, aby składniki sie ścieły i aby czekolada byłam w miare twarda. dla mnie ta wersja czekolady jest naprawde smaczna, i szybko znikneła z talerza. mam nadziej, że Ci posmakuje 🙂 pozdrawiam

  2. Ja normalnie jadam czekoladę, ale nigdy bym nawet nie pomyślał, żeby spróbować jej z jagodami. Mam nadzieję, że niedługo wypróbuję twój przepis i będę się rozkoszował podwójnie smakiem czekolady i smakiem jagód. Tym bardziej, że bardzo lubię zarówno słodkości jak i różne owoce.

Comments are closed.