Czerwona patelnia

W sumie to nie wiedziałam jak nazwać to danie, bo chcę podać przepis na dwie wersje. Jedną z kiełbasą, a drugą wegańską na bazie soczewicy.

Moja rodzina próbowała już dwóch wersji, i muszę przyznać, że obie przypadły nam gustu. Bo, ja wolę opcje z kiełbaską, a Mąż unika ostatnio mięsa, więc zajadał soczewicę.

Czerwona patelnia

Porcji: 3

Składniki:

2 pętka ulubionej kiełbaski, dobrze uwędzonej (u mnie jest to kiełbaska magnacka z indyka)

A zamiast kiełbasy użyj 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (namoczonej około 10 minut w zimnej wodzie)

2 średnie buraki, starte na grubych oczkach

2 cebule czerwone, pokrojonej w piórka

1 mała główka czerwonej kapusty, pokrojonej w piórka

2 ząbki czosnku

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

wersja z kiełbasą:

  1. Na większej patelni (na oleju kokosowym/innym) podsmaż cebulkę, czosnek. Dodaj kiełbasę. Chwilę podsmażaj. Dodaj kapustę oraz buraczki. Skrop sokiem z cytryny. Zamieszaj.
  2. Dolej 1/2 szklanki wody/bulionu, zmniejsz ogień na minimum, przykryj patelnię i duś około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Danie jest gotowe, gdy wszystkie warzywa są idealnie miękkie, a smaki wzjemnie się połączyły.

wersja z soczewicą:

  1. Na większej patelni (na oleju kokosowym/innym) podsmaż cebulkę, czosnek.Chwilę podsmażaj. Dodaj kapustę oraz buraczki. Skrop sokiem z cytryny. Zamieszaj.
  2. Dolej 3/4 szklanki wody/bulionu, wsyp soczewicę,zmniejsz ogień na minimum, przykryj patelnię i duś około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Danie jest gotowe, gdy wszystkie warzywa są idealnie miękkie, a smaki wzjemnie się połączyły.
  4. Można podawać z takimi dodatkami jak gotowane ziemniaki, czy pajda chrupiącego chleba z masłem.

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: