Zazwyczaj większość z nas jada czerwoną kapustę na zimno i to w postaci surówki.
Ale jest mnóstwo możliwości na podanie czerwonej kapusty w formie ciepłej i z fajnymi dodatkami.
Dużo wcześniej był udostępniany przepis nawet na zupę z czerwonej kapusty.
Swoją drogą, to bardzo polecam tą zupę, bo jest naprawdę pyszna, ale była też również kapusta zasmażana z morelami.
A dzisiaj przyszła pora na bardzo prostą duszoną kapustę.

Porcji: 4
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty (około 500 g)- poszatkowana w piórka
1/2 szklanki wody
150 g dobrego wędzonego boczku, pokrojonego na mniejsze kawałki
2 łyżki octu jabłkowego (soku z cytryny)
szczypta soli i pieprzu
1 łyżeczka mielonego kminku
świeży koperek do posypania
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni na małym gazie dusimy kapustę podlaną wodą. Dodajemy sól, pieprz i kminek. Przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy i dusimy, aż kapusta zmięknie. Do zmiękczonej kapusty dolewamy ocet jabłkowy i mieszamy.
- Na mniejszej patelni prażymy boczek. Dodajemy do miękkiej kapusty, posypujemy obficie koperkiem i dokładnie mieszamy.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: