Czekoladowy jagielnik z winogronami

Kolejne danie z kaszy jaglanej, przygotowane w formie deseru czekoladowego. Dodałam winogrona, aby przełamać słodki smak i dodać trochę innej faktury.

Jeśliby nie mówić, że głównym składnikiem jest kasza jaglana, to ciężko się spostrzec, że to głównie kasza w deserze jest 🙂

Czekoladowy jagielnik z winogronami
Czekoladowy jagielnik z winogronami

Składniki:

2 torebki ugotowanej na miękko kaszy jaglanej

1 szklanka mleka migdałowego

1 duży dojrzały banan

1/3 szklanki stewi lub ksylitolu

4 łyżki oleju kokosowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady

opcjonalnie 5 łyżek kakao (w przypadku, gdy chcesz wzmocnić smak)

1 szklanka winogron

Sposób przygotowania:

Ugotowaną kaszę wyjmij z torebek i przełóż do miski, szybko dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj.Do kaszy dodaj mleko migdałowe, pokrojonego banana, ksylitol oraz stopiony olej kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.

Ja użyłam silikonową foremkę i dno wyłożyłam winogronami. Owoce zalałam zblendowaną kaszą. Wstawiłam do lodówki, aby masa stężała.

Czekoladowy jagielnik z winogronami
Czekoladowy jagielnik z winogronami
Czekoladowy jagielnik z winogronami
Czekoladowy jagielnik z winogronami

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: