Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka

Połączenie czekolady i pomarańczy to ulubione połączenie Mamy mojego Męża, i muszę przyznać, że i ja się przekonałam do tego smaku.

Pomarańczowy aromat mamy tutaj za sprawą czekolady gorzkiej z kawałkami pomarańczy.

Ja kupiłam taką czekoladę w lokalnym markecie, ale znajdziesz ją praktycznie wszędzie.

Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka

Porcji: ok 12 sztuk

Składniki:

1 1/3 szklanki mąki pszennej

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3/4 szklanki połamanej ciemnej czekolady

2 łyżki masła/ oleju kokosowego

1/2 szklanki cukru (polecam przy tym przepisie cukier brązowy)

1 łyżka skórki pomarańczowej (startej)

2 łyżki mleka

2 jajka

1 szklanka gorzkiej czekolady z kawałkami pomarańczy (pokrojoną na mniejsze kawałki mniej więcej 10-15 mm.)

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
  3. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść ciemną czekoladę (ale nie tą z pomarańczą) i masło. Przelej do większej miski i dodaj cukier i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. Dodaj jajka i mleko. Wymieszaj.
  4. Wsyp partiami mąkę i delikatnie wmieszaj ją w mokre składniki, aby wszystko się ładnie połączyło. Nie mieszamy za długo, tylko do połączenia się składników.
  5. Łyżką nakładamy porcje ciasta na blaszkę, zachowując odstępy i wtykamy w ciastka po kilka kawałków aromatyzowanej czekolady.
  6. Pieczemy około 15-20 min.

Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka
Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka”

  1. Pingback: śliwka węgierka » Ciasteczka z rodzynkami i białą czekoladą

Comments are closed.