Czekoladowe pankejki, przekładane wiśniami, polane czekoladowym ganache

Jakie to jest pyszne. Mega czekoladowe. Bardzo mięciutkie pankejki, pulchne, pięknie pachnące czekoladą. Cały smak łamie domowy dżem wiśniowy. W wszystko polane czekoladowym sosem- ganache.

Czekoladowe pankejki, przekładane wiśniami, polane czekoladowym ganache
Czekoladowe pankejki, przekładane wiśniami, polane czekoladowym ganache

Porcji: 6 pankejków

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru kokosowego/ cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem wiśniowy do przełożenia

W średniej wielkości misce utrzyj jajko z cukrem na gładki krem. Dodaj mleko i olej kokosowy. Wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

Do składników suchych dodaj mieszankę składników mokrych i delikatnie wszystko wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.

Smaż placki na małym ogniu, na rozgrzanym oleju kokosowym. Około 2 minut z każdej strony.

Pankejki przełóż dżemem wiśniowym.

Czekoladowy ganache:

  • 120 ml śmietany kremówki
  • 100 g dobrej jakości czekolady gorzkiej, w kawałkach

Śmietankę doprowadź do wrzenia i odstaw z ognia. Wrzuć do śmietanki połamaną czekoladę i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj, aż uzyskasz gładki krem.

Tak przygotowanym kremem polej wieżyczkę z pankejków.

SMACZNEGO

Marta M 

Czekoladowe pankejki, przekładane wiśniami, polane czekoladowym ganache
Czekoladowe pankejki, przekładane wiśniami, polane czekoladowym ganache
Czekoladowe pankejki, przekładane wiśniami, polane czekoladowym ganache
Czekoladowe pankejki, przekładane wiśniami, polane czekoladowym ganache
Czekoladowe pankejki, przekładane wiśniami, polane czekoladowym ganache
Czekoladowe pankejki, przekładane wiśniami, polane czekoladowym ganache

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: