Czekoladowe ciasto z gruszkami (bez mąki)

To ciasto ma niesamowitą konsystencję. Jest mokre, wilgotne i przypomina brownie, ale nie jest tak gliniaste.

Czekoladowe ciasto z gruszkami (bez mąki)

Ładnie rośnie i oczywiście możesz użyć tutaj przeróżnych owoców.

Forma: mała keksówka

Składniki:

1 szklanka kostek czekolady

1/2 szklanki masła/oleju kokosowego

1/2 szklanki cukru/ksylitolu/pasty daktylowej

3 jajka

100 g mielonych migdałów

2 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kilka gruszek z kompotu lu świeżych (obranych)/innych owoców

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Jeśli jest to keksówka silikonowa, wówczas nie wykładamy papierem.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawiamy na bok.
  3. W misie od miksera ucieramy masło/ olej kokosowy z cukrem/pastą daktylową.
  4. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej ucieramy.
  5. Dodajemy czekoladę i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.
  6. Na koniec dodajemy mielone migdały, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką do połączenia się składników.
  7. Wylewamy ciasto na blaszkę i wkładamy w ciasto owoce.
  8. Pieczemy około 40-50 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ciasto powinno stygnąć w formie. (z racji tego, że nie używamy tu mąki pszennej, ciasto ma lżejszą konsystencje i może się rozwalić)
Czekoladowe ciasto z gruszkami (bez mąki)

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: