Cytrynowy kurczak na zielonych

Danie zainspirowane sałatką cytrynową z książki pt:” Martha Stewart’s EVERYDAY LIGHT”. Książka zaciekawiła mnie, bo można w niej znaleźć dość proste i szybkie przepisy na dietetyczne potrawy. Choć muszę przyznać, że wiele z nich mało ma wspólnego z dietetycznym jedzeniem.

Ale wracając do tego dania, to miło zaskoczył mnie efekt końcowy. Bardzo wyraźny smak mięsa, wyczuwalna cytrynowa nuta i wielki stos zielonych liści przeróżnej sałaty.

Co do sałatki, to po prostu kupiłam mieszankę różnych sałat i wymieszałam z oliwą, ziołami oraz sokiem z cytryny.

Cytrynowy kurczak na zielonych
Cytrynowy kurczak na zielonych

Porcji:4

Składniki:

4 filety z kurczaka

2 łyżki suszonego estragonu

2łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

pół szklanki jogurtu greckiego

2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Filety nacieramy estragonem, 1 łyżeczką skórki z cytryny, pieprzem i solą. Smażymy na patelni grillowej.

W miseczce mieszamy jogurt grecki, oliwę, 1 łyżeczkę skórki z cytryny i łyżką soku z cytryny. Można doprawić dodatkowo solą i pieprzem.

Kurczaka możesz podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, frytkami czy tak jak ja z sałatką.

ENJOY THE FOOD

Cytrynowy kurczak na zielonych
Cytrynowy kurczak na zielonych
Cytrynowy kurczak na zielonych
Cytrynowy kurczak na zielonych
Cytrynowy kurczak na zielonych
Cytrynowy kurczak na zielonych

Bazyliowy kurczak

Bazyliowy kurczak
Bazyliowy kurczak

Kurczak z tymiankiem

Kurczak z Rozmarynem
Kurczak z Rozmarynem

Szaszłyki z kurczaka

Sezamowe szaszłyki z kurczaka
Sezamowe szaszłyki z kurczaka

Chilli w kurczaku

Chilli w kurczaku
Chilli w kurczaku

Kurczak pieczony na soli

Kurczak pieczony na grubej soli
Kurczak pieczony na grubej soli

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: