W końcu mamy sezon na kabaczka, cukinię, dynię, bakłażana. Zatem i u mnie zagościła na stole cukinia. Tym razem w połączeniu z mięsem mielonym. To także fajny sposób na przemycenie warzywa w potrawie, gdy np. dziecko nie lubi warzyw. Albo, gdy masz za mało mięsa mielonego, dodajesz właśnie cukinię i obiadu starczy dla całej rodzinki.
Z cukinią masz wiele możliwości np. placki, czy nadziewana cukinia.

Porcje: 3
Składniki:
Meatballsy:
200g mięsa mielonego
2 szklanki tartej świeżej cukini
1 ząbek czosnku, poszatkowany
1 średnia cebula, poszatkowana
1 jajko
3/4 szklanki mielonego lnu lub 1/2 szklanki bułki tartej
sól, pieprz, chilli
przyprawa prowansalska
olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ulepić pulpeciki. Pulpeciki smażymy na oleju.
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
garść świeżej bazyli
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżki śmietany kremówki
Do podsmażonych już meatballsów dodaj pomidory, oregano i wymieszaj. Zostaw na kilka minut, aby się sos podgotował i zaczął gęstnieć. Dodaj świeżą bazylię i śmietanę, znów wymieszaj. Jeszcze z dwie minutki gotuj i danie gotowe.
Podawaj z ziemniakami, grzankami lub ryżem, albo makaronem.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: