Corn chowder z pancettą i pieprzyczką

Zupę kukurydzianą gotowałam już kilka razy, ale zawsze z tego przepisu, ale tym razem oprócz tymianku dodałam takie dość ostre w smaku zioło, które nazywamy pieprzyczką. Gdzieś czytałam, że pieprzyczka to inaczej włoska rzeżucha.

Kolejną zmianą jest zamiana zwykłego wędzonego boczku na włoski boczek o nazwie pancetta. Można go kupić w postaci bardzo cienkich plastrów, które łatwo się wytapiają i boczek ten tak fajnie słono smakuje. Naprawdę polecam.

I oczywiście corn chowder nie może się obyć bez chlebka kukurydzianego. Polecam go upiec i posmarować masłem przy podaniu. Niesamowicie komponuje się z zupą.

Corn chowder z pancettą i pieprzyczką
Corn chowder z pancettą i pieprzyczką

 

ZUPA KUKURYDZIANA Z KURCZAKIEM CORN CHOWDER

Składniki:
1 średnia cebula,
1 papryczka jalapeno,
1 ziemniak , pokrojony w kostkę
1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
3 szklanki mrożonych ziaren kukurydzy,
  sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku liści
2 szklanki mleka

kilka plastrów pancetty

szczypta pieprzyczki
3 szklanki bulionu z kurczaka
2 szklanki mięsa kurczaka z rożna (rwane mięsko)
1 limonka,

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni na średnim ogniu przyprażyć boczek aż będzie chrupiący i cały tłuszcz wytopi się. Wyjmij łyżką cedzakową boczek i odlej większość tłuszczu, a na reszcie przysmaż pokrojoną cebulkę, papryczkę jalapenio, ziemniaki pokrojone w kostkę, paprykę, ziarna kukurydzy, posól i popieprz. Smaż ok. 5 min, po czym dodaj tymianek oraz większą szczyptę pieprzyczki. Połowę tak przygotowanej porcji zmiksuj i z powrotem wlej na patelnie. Dodaj mleko, bulion z kurczaka i duś jeszcze z 15 min, aż składniki się dobrze połączą. Na koniec dodaj porwane mięso z kurczaka.

Na każdym talerzu zupy również połóż uprażony plaster pancetty.

 

SŁODKI CHLEBEK KUKURYDZIANY:

Składniki:

1,5 szklanki mąki kukurydzianej

2,5 szklanki mleka

2 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2/3 szklanki białego cukru

2 jajka

1/2 szklanki oleju roślinnego

SPOSóB PRZYGOTOWANIA:

Nagrzej piekarnik do 200°C. W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i mleko i odstaw na 5 min. Nasmaruj masłem formę do pieczenia o wymiarach ok 20 x 30cm.

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj to wszystko do mieszanki mąki kukurydzianej i mleka. Wymieszaj. Dodaj jajka i olej, ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. Wylej ciasto do formy i piecz ok. 35min.

Podawaj w formie kwadracików posmarowanych masłem i polanych miodem, lub tylko z masłem. Chlebek kukurydziany bardzo dobrze komponuje się z zupą kukurydzianą.

ENJOY THE FOOD

Corn chowder z pancettą i pieprzyczką
Corn chowder z pancettą i pieprzyczką
Corn chowder z pancettą i pieprzyczką
Corn chowder z pancettą i pieprzyczką

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Corn chowder z pancettą i pieprzyczką”

  1. Zupa kukurydziana super nie raz ją już przyrządzałam lecz chlebka jeszcze nie próbowałam 🙁 hmm możliwe że w tym tygodniu będę miała więcej czasu to go upichcę 🙂

    1. Sliwka Wegierka

      witam
      naprawde polecam ten chlebek, bo świetnie się komponuje z zupka 🙂

Comments are closed.