Ciasto z kremem czekoladowo- pomarańczowym

Proste ciacho o wyjątkowym smaku. Stanowczo dla wielbicieli połączenia czekolady i pomarańczy.

Ciasto z kremem czekoladowo- pomarańczowym

Blaszka: podłużna o wymiarach: 10 cm x 20 cm

Składniki:

3 łyżki miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

2 jajka

70 g mąki pszennej

40 g mielonych migdałów

2 łyżki kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

1/2 szklanki śmietany kremówki

1 tabliczka czekolady o smaku pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 170 C i wykładamy papierem do pieczenia podłużną blaszkę.
  2. W misie od miksera ucieramy na gładki krem masło i cukier.
  3. Dodajemy po jednym jajku, po każdym, dokładnie mieszamy całość.
  4. Dodajemy mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy wszystko. Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy około 30-35 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  5. Krem: W rondelku podgrzewamy śmietanę i czekoladę. Często mieszamy, aby mieszanka się nie zagotowała. Gdy wszystko się rozpuści, zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce  do momentu ostygnięcia, a potem przekładamy mieszankę do lodówki na około 2-3 godziny.
  6. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, a krem się dobrze schłodzi, należy krem ubić na puszysty krem (tak jak ubijamy kremówkę na bitą śmietanę) i posmarować nim wierzch ciasta.

Ciasto z kremem czekoladowo- pomarańczowym
Ciasto z kremem czekoladowo- pomarańczowym

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: