Ciasto trio- ucierane, ser i jabłka

Coś pysznego, coś prostego i w jednym cieście mamy trzy różne smaki.

Wilgotne, rozpływające się w ustach. Można tutaj wykorzystać jabłkowe puree ze słoika.

No cóż zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Ciasto trio- ucierane, ser i jabłka

Forma: okrągła o średnicy 20 cm 

Składniki:

Ciasto ucierane:

130 g miękkiego masła

120 g cukru

3 jajka

150 g mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:

1 szklanka puree jabłkowych (takich jak na szarlotkę)

Warstwa serowa:

1 szklanka sera trzykrotnie mielonego (takiego z wiaderka, lub typu philadelphia)

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka ekstraktu z wanilli/ cukru waniliowego

1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj w miseczce i odstaw.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem  na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać jajka pojedynczo. Gdy wszystko już się ładnie połączy, należy delikatnie wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać bardzo delikatnie łyżką!
  4. Połowę tej masy rozsmarować na blaszce, następnie posmarować serem, oraz gdzieniegdzie dodać puree jabłkowe i przykryć drugą częścią masy (ciasta ucieranego).
  5. Piec około 45 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Ciasto trio- ucierane, ser i jabłka
Ciasto trio- ucierane, ser i jabłka
Ciasto trio- ucierane, ser i jabłka

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: