Ciasto orzechowo-daktylowe

Pyszne, proste, w podłużnej formie i po brzegi wypełnione orzechami włoskimi i daktylami.

A poniżej inne propozycje na daktyle:

Ciasto na kokosie z daktylami- 3 warstwowe

Krem daktylowy

Ciasto orzechowo-daktylowe

Foremka: podłużna, wąska o wymiarach 10 cm x 20 cm

Składniki:

3/4 szklanki pokrojonych daktyli

1/4 szklanki oleju kokosowego/masła

3/4 szklanki wrzącej wody

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

220 g mąki pszennej

3/4 szklanki orzechów włoskich

140 g cukru brązowego/kokosowego (to dość mała ilość, więc jeśli lubisz typowo słodkie ciasta, należy dodać ze dwie łyżki więcej)

1 jajko roztrzepane

Lukier: (opcjonalnie)

4 łyżki cukru pudru

1 łyżka wody

1 łyżka soku z cytryny

kilka orzechów do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia podłużną formę.
  2. Do miski wlej wrzącą wodę, daktyle, olej oraz sodę. Mieszaj, aż olej się roztopi, a składniki połączą. Odstaw.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier oraz orzechy. Zamieszaj. Wlej zawartość drugiej miski i dodaj jajko. Wymieszaj delikatnie, tylko do połączenia się składników.
  4. Wylej ciasto do formy i piecz około 40-50 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  5. Wszystkie składniki na lukier (oprócz orzechów) dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie za rzadki, dodaj jeszcze cukru pudru.
  6. Lekko ostygnięte ciasto polej lukrem i posyp orzechami.

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Ciasto orzechowo-daktylowe”

  1. Pingback: Marta M » Maślane ciasteczka z orzechami włoskimi HIT

  2. Pingback: Marta M » Ciasto kawowo-orzechowe

Comments are closed.