Kolejny przepis na ciasto marchewkowe. Ale tym razem na mące orkiszowej i na bazie oleju kokosowego. Przepis pochodzi z bloga o zdrowym żywieniu Anny Lewandowskiej.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Forma: 17cm x 17cm
Składniki:
3 średnie marchewki
2 szklanki mąki orkiszowej
3 jajka
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik na 180°C.
Rodzynki zalej wrzątkiem. Marchew umyj , oskrob i utrzyj na tarce o małych oczkach. Ubij jajka i stopniowo dodawaj mąkę, marchew, dodatki a na końcu olej. Dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za suche to dodaj wody lub troszkę oleju kokosowego.
Formę wysmaruj masłem klarowanym i przelej ciasto do formy.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 50minut.
ENJOY THE FOOD

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów:
Mmm, wygląda smakowicie 🙂
Nie mam oleju kokosowego. Czym i w jakiej ilości można go zastąpić ? Aha! a jaki typ mąki orkiszowej 🙂 ?
witam,
zamiast oleju kokosowego mozna uzyc oleju rzepakowego. (choc ja osobiscie nie bardzo lubie jego zapach). a co do maki orkiszowej to byla maka orkiszowa organiczna. nie mam przy sobie opakowania, wiec jaki to byl typ, nie pamietam :))) pozdrawiam