Ciasto marchewkowe na mące orkiszowej

Kolejny przepis na ciasto marchewkowe. Ale tym razem na mące orkiszowej i na bazie oleju kokosowego. Przepis pochodzi z bloga o zdrowym żywieniu  Anny Lewandowskiej.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

 

Ciasto marchewkowe na mące orkiszowej
Ciasto marchewkowe na mące orkiszowej

Forma: 17cm x 17cm

Składniki:

3 średnie marchewki

2 szklanki mąki orkiszowej

3 jajka

1/2 szklanki oleju kokosowego

1/2 szklanki rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik na 180°C.

Rodzynki zalej wrzątkiem. Marchew umyj , oskrob i utrzyj na tarce o małych oczkach. Ubij jajka i stopniowo dodawaj mąkę, marchew, dodatki a na końcu olej. Dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za suche to dodaj wody lub troszkę oleju kokosowego.

Formę wysmaruj masłem klarowanym i przelej ciasto do formy.

Piecz w nagrzanym piekarniku około 50minut.

ENJOY THE FOOD

Ciasto marchewkowe na mące orkiszowej
Ciasto marchewkowe na mące orkiszowej

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

3 thoughts on “Ciasto marchewkowe na mące orkiszowej”

  1. Nie mam oleju kokosowego. Czym i w jakiej ilości można go zastąpić ? Aha! a jaki typ mąki orkiszowej 🙂 ?

    1. Sliwka Wegierka

      witam,
      zamiast oleju kokosowego mozna uzyc oleju rzepakowego. (choc ja osobiscie nie bardzo lubie jego zapach). a co do maki orkiszowej to byla maka orkiszowa organiczna. nie mam przy sobie opakowania, wiec jaki to byl typ, nie pamietam :))) pozdrawiam

Comments are closed.