Ciasto kawowo-orzechowe

I kolejne już ciasto z orzechami włoskimi, ale tym razem z dodatkiem dość sporej ilości kawy.

Poprzednie przepisy z dodatkiem orzechów:

Ciasto orzechowo-daktylowe

Ciasteczka maślane orzechowe

Ciasto kawowo-orzechowe
Ciasto kawowo-orzechowe
Ciasto kawowo-orzechowe

Forma: 20 cm x 10 cm

Składniki:

1/2 szklanki miękkiego masła

1/2 szklanki cukru (z tą ilością ciasto jest mało słodkie, zatem można zwiększyć ilość do 3/4 szklanki)

2 jajka

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1 1/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

3/4 szklanki orzechów włoskich

2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulki)

Lukier:

5 łyżek cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

orzechy włoskie do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż podłużną formę papierem do pieczenia.
  2. Mikserem utrzyj masło i cukier na gładki krem. Dodaj jajka pojedynczo. Dokładnie wymieszaj. Dodaj kwaśną śmietanę i ponownie wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Wsyp mąkę, proszek oraz sodę i wymieszaj wszystko delikatnie, tylko do połączenia się składników. Wsyp orzechy.
  4. Połowę ciasta wymieszaj z granulkami kawy.
  5. Na blaszkę ciasto nakładamy na przemian. Łyżka ciasta białego, następnie łyżka ciasta kawowego. 
  6. Pieczemy około 30- 40 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  7. Lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Polewamy nim lekko ostygnięte ciasto i posypujemy orzechami.

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: