Ciasto jogurtowe z serem i polewą jogurtową

 Ciasto jest obłędne. Pieknie pachnie i pięknie wygląda.

W zupełności może spełniać rolę torcika na domowych przyjęciach.

Ciasto jogurtowe z serem i polewą jogurtową
Ciasto jogurtowe z serem i polewą jogurtową

Porcji: blaszka okrągła o wymiarach 23cm

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 1/2 szklanka cukru
3/4 szklanki miękkiego masła/ oleju kokosowego(roztopionego)
3/4 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżka soku z cytryny

Warstwa serowa:
1 szklanka serka kremowego/ sernikowego
1/3 szklanki cukru/ miodu

1 łyżka budyniu waniliowego

1/2 szklanki zmiksowanych np. truskawek/jagód/malin/jeżyn

Polewa jogurtowa:

100 g dobrej jakości białej czekolady

2 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

  1. Warstwa serowa: wszystkie składniki (1 szkl sera jak na sernik/mascarpone, 1 łyżka budyniu, 1/2 szklanki owocowych puree) dobrze wymieszać i odstawić do lodówki.
  2. Nastaw piekarnik na 180C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.

  3.  W mniejszej misce wymieszaj 3 szklanki mąki i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Odstaw.

  4.  W drugiej misce utrzyj 3 jajka, 1 i  1/2 szklanki cukru i 3/4 szklanki miękkiegi masła. Odstaw.

  5.  W kolejnej misce wymieszaj 3/4 szklanki jogurtu, 1/4 szklanki oleju i sok z cytryny. Dodaj tą mieszankę do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszaj.Powoli dodaj mąkę i delikatnymi ruchami mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

  6.  Wylej część ciasta na blaszkę, na to wylej warstwę serowa, i zalej to pozostałą częścią ciasta.

  7. Piecz około 40-45 minut do zarumienienia, lub do wyciągnięcia suchego patyczka. Wystudź w piekarniku.

  8. Czekoladę (100g) roztop w kąpieli wodnej (lub w mikrofali) i wymieszaj z 3 łyżkami jogurtu greckiego.

  9. Wystudzone ciasto polej polewą i udekoruj owocami.

Ciasto jogurtowe z serem i polewą jogurtową
Ciasto jogurtowe z serem i polewą jogurtową
Ciasto jogurtowe z serem i polewą jogurtową
Ciasto jogurtowe z serem i polewą jogurtową

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: