Ciasto jogurtowe z owocami (Wegańskie)

Już ponad dwa miesiące jesteśmy na diecie wegańskiej i taki sam okres czasu uczę się gotować na nowo. To samo tyczy się pieczenia. Będę dzieliła się przepisem tylko wtedy, kiedy wypiek 0każe sie naprawdę smaczny, a to, że będzie wegański, nie będzie oznaczało, że niesmakuje.

Zatem przepis poniżej podam w różych wersjach.

 

Ciasto jogurtowe z owocami (Wegańskie)
Ciasto jogurtowe z owocami (Wegańskie)

 

Forma: Mała keksówka

Przygotowanie: 5 minut

Pieczenie: 25-30 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki erytrolu/ksylitolu/cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego/ kokoswego (roztopionego)
  • 1/2 szklanki wegańskiego jogurtu naturalnego/jogurtu greckiego
  • pół banana/1 jajko
  • garść ulubionych owoców

P.S. jeśli nie masz jogurtu wegańskiego naturalnego, wówczas możesz przygotować samodzielnie wegańską maślankę, która również sprawdzi się w tym przepisie:

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  1. Sok z cytryny wlewamy do mleka i odstawiamy na kilka minut

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 175 C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  2. W większej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek i sodę.
  3. Dodajemy olej, jogurt  i banana. Delikatnie mieszamy, ale tylko do połączenia się składników (tzn. gdy nie widać już sypkiej mąki).
  4. Wylewamy ciasto na blaszkę i zatapiamy ulubione owoce.
  5. Pieczemy około 20-25 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Ciasto jogurtowe z owocami (Wegańskie)
Ciasto jogurtowe z owocami (Wegańskie)

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: