Ciasto daktylowe

Czasami robię zakupy w sklepach z orientalną żywnością, i ostatnio natrafiłam na świeże daktyle. Od razu przypomniała mi się moja podróż i urlop w Libanie. świeże migdały i daktyle to chleb powszedni w Libanie. Kupiłam około 500g świeżych daktyli. Większość została zjedzona ale trochę zostało i postanowiłam zrobić ciasto daktylowe.

Ciasto daktylowe
Ciasto daktylowe

Składniki:

Ciasto:

300 g daktyli, wypestkowanych i posiekanych
– 150 ml wody
– 1 łyżeczka sody
– 125 g miękkiego masła
– 200 g cukru
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 190 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Posypka:

50g  migdałów

70g wiórków kokosowych

80g masła

80g brązowego cukru

80ml mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Nastawić piekarnik na 180°C. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotowane i posiekane daktyle zagotować z wodą i dodać sodę. Odstawić do ostygnięcia. Następnie ubić mikserem masło z cukrem na kremową masę. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii oraz daktyle wraz z sosem, który powstał podczas gotowania.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj. Mieszankę składników suchych dodaj do mieszanki składników mokrych i dokładnie wymieszaj. Wylej na blaszkę i piecz około 40min.

Posypka:

Wszystkie składniki zagotować w garnku, na dużym ogniu, mieszając. Odstawić.

Po 40 minutach wylej posypkę na gorące ciasto i piecz jeszcze 30min. Musi się ładnie zarumienić.

ENJOY THE FOOD

Ciasto daktylowe
Ciasto daktylowe
Ciasto daktylowe
Ciasto daktylowe

 

 
 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Ciasto daktylowe”

Comments are closed.