Ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady (wegańskie)

Krem z białej czekolady smakuje jak popularne mleczko z tubki. A to za sprawą połączenia dobrej jakości białej czekolady z śmietanki kokosowej.

Całość możesz udekorować dowolnymi owocami lub z nich zrezygnować.

Ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady (wegańskie)
Ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady (wegańskie)

Forma: okragła forma o śr 20 cm

Czas przygotowania: 1o minut

Czas pieczenia: 25 minut

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu/cukru kokosowego
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wegańskiej maślanki (1 szklanka mleka i sok z połowy cytryny, mieszamy i odstawimy na kilka minut)
  • 1 dobrze rozgnieciony banan
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego/kokosowego (roztopionego)
  • 1/2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy

Krem:

  • 150 g dobrej jakości białej czekolady wegańskiej (lub innej)
  • 1/2 szklanki śmietanki kokosowej

Sposób przygotowania:

Krem:

  1. W rondelku na małym gazie podgrzewaj śmietankę i połamaną czekoladę, do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj.
  2. Ostudź i przełóż krem do lodówki na minimum 2 h, aby dobrze stężał.
  3. Gdy będzie gęsty rozsmaruj go na cieście i udekoruj owocami.
  4. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

Ciasto czekoladowe:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  2. W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  3. Dodaj maślankę, banan, olej i kawę. Wszystko ostrożnie mieszaj, ale tylko do czasu, aż wszystkie składniki się połączą (nie będzie widać już mąki).
  4. Wylej ciasto na blaszkę i piecz około 25- 35 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  5. Opcja: możesz też tą ilość ciasta podzielić na pół i upiec dwa ciasta jednocześnie.
Ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady (wegańskie)
Ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady (wegańskie)
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *