Ciasto czekoladowe bezglutenowe- GLUTEN FREE

Jedna z moich czytelniczek poprosiła mnie o przepis na ciasto czekoladowe bezglutenowe.

Jakoś nie złożyło się ostatnio, abym zwracała uwagę na ciasta bez glutenu. Być może wynika to z tego, że nie mamy z glutenem problemu. Co prawda, muszę przyznać, że ograniczając białą mąkę waga idzie w dół, ale jedząc białą mąkę po prostu nie chorujemy.

Ale wracając do przepisu, to takie ciasto w niczym nie ujmuje smaku klasycznemu ciastu czekoladowemu.

Powiedziałbym, że struktura ciasta przypomina tą z brownie, czyli jest lekko gliniaste, ale jednocześnie dość puszyste.

Lekkie, ale wilgotne.

Smak czekolady dodatkowo podkręciłam granulkami  karmelowej kawy rozpuszczalnej.

Ogólnie: pyszne, i na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz.

Ciasto czekoladowe bezglutenowe- GLUTEN FREE
Ciasto czekoladowe bezglutenowe- GLUTEN FREE

Forma: okrągła 22 cm

Składniki:

100 g ciemnej czekolady

3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

90 g cukru

szczypta soli

120 g mielonych migdałów/ orzechów laskowych

1 łyżka kakao

1 łyżka rozpuszczalnej kawy karmelowej (same granulki, niesamowicie uwalniają aromat)

1/2 łyżki proszku do pieczenia

2 łyżki mleka 

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 150 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. Czekoladę roztop w mikrofali lub w kąpieli wodnej i odstaw.
  3. Ubij na sztywno pianę z trzech białek, dodając szczyptę soli.
  4. W większej misce dokładnie wymieszaj żółtka oraz cukier, do uzyskania jasnego koloru oraz puszystości masy.
  5. Do masy żółtkowej wlej roztopioną czekoladę, delikatnie zamieszaj. Dodaj mielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, kawę oraz mleko. Delikatnie zamieszaj i w trzech turach dodaj ubitą pianę i połącz ją z masą delikatnymi ruchami. 
  6. Wylej ciasto na blaszkę i piecz 10 minut w 150 C, a potem około 30 minut w temperaturze 160 C.
  7. Można podawać z owocami.

Ciasto czekoladowe bezglutenowe- GLUTEN FREE
Ciasto czekoladowe bezglutenowe- GLUTEN FREE

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: