Ciasto buraczkowe

Szpinakowe, marchewkowe no i przyszła pora na ciasto buraczkowe. Słodkie w smaku, wyczuwalny smak buraka. Ciasto z pewnością zadowoli wszystkich zwolenników buraków.

Jeśli chodzi o samą konsystencję ciasta, to jest dość wilgotne. A z kremem smakuje super.

Ciasto buraczkowe
Ciasto buraczkowe

Składniki:

270g świeżych zmiksowanych ugotowanych buraczków

szklanka oleju, polecam olej rzepakowy

3 łyżki soku z cytryny

3 duże jaja

1 szklanka drobnego cukru

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem:

350g serka kremowego typu philadelphia

5 łyżek miękkiego masła

1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Buraki blendujemy, co jakiś czas podlewając olejem i sokiem z cytryny. Musi wyjść gładkie pure buraczane.

Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, po czym dodajemy pure z buraków i znów miksujemy.

W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce do buraczanej masy, wciąż miksując.

Masę wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170°C około 30minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie suchy to ciasto jest gotowe.

Krem:

Ubijamy serek i dodajemy po łyżce miękkiego masła, ucieramy masę i na koniec dosypujemy cukier puder i dalej ucieramy do połączenia składników. Krem schładzamy, aby lekko zgęstniał. Możesz go też zabarwić na ulubiony kolor.

Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy wystudzone ciasto.

Ciasto buraczkowe
Ciasto buraczkowe
Ciasto buraczkowe
Ciasto buraczkowe
Ciasto buraczkowe
Ciasto buraczkowe

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: