Ciastka na Halloween (wegańskie)

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Na blogu znajduje się już przepis na takie ciasteczka w postaci paluchów wiedźmy w wersji klasycznej a dzisiaj chcę umieścić na przepis w wersji wegańskiej, czyli pozbawionej produktów odzwierzęcych.

Muszę przyznać, że wyszły naprawdę smaczne, kruche i co równie ważne, na drugi i trzeci dzień smakowały pysznie.

Jeśli nie interesuje Cię wersja wegańska, to tutaj jest przepis klasyczny: paluchy wiedźmy.

Obie wersje są równie dobre.

Ciastka na Halloween (wegańskie)
Ciastka na Halloween (wegańskie)
Czas Przygotowania: 40min, 

Czas Pieczenia: 15min,

Ilość paluchów: ok 40szt
Składniki:
  • 500 g mąki
    230 g oleju kokosowego
    180 g cukru pudru (można użyć cukru kokosowego, ksylitolu)
    1 duży rozgnieciony na puree banan (najlepiej dojrzały)
  • 100g mielonych migdałów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    szczypta soli
    100 g migdałów (na paznokcie)
  • ulubiony dżem (najlepiej czerwony, u nas był domowy truskawkowy)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy olej kokosowy, banana oraz miazgę migdałową. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i owijamy w folię spożywczą.  Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, żeby się schłodziło.
  2. Nastawiamy piekarnik na 200 C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Migdały (jeśli są ze skórką) zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia, a następnie obieramy je ze skórki.
  4. Z ciasta zabieramy mały kawałek (ciasto może się kruszyć, ale wystarczy je trochę wyrobić, zupełnie jak plastelinę), toczymy z niego wałeczek (cieńszy niż palec dorosłego człowieka ), który  kroimy na kawałki o długości 7-8 cm. W jeden koniec ciasta wciskamy migdał zamoczony w dżemie migdał, który udaje paznokieć, a za pomocą noża lekko nacinamy parę kresek na paluchu.
  5. Gotowe paluchy układamy na blaszce w odstępach (2-3 cm, rosną podczas pieczenia) i pieczemy około 15 minut lub do zarumienienia.
  6. Po wyjęciu blaszki z piekarnika czekamy, aż plauchy wystygną i stawardnieją, dopiero wtedy przekładamy je na kratkę lub talerz.
  7. Przechowujemy pod przykryciem lub w pojemniku nawet kilka dni.

  8. Notatka:
  • użyłam cukru kokosowego, stąd moje paluchy są lekko brązowe
  • formując paluchy powinny być dość cienkie (jak długopis), gdyż rosną podczas pieczenia
Ciastka na Halloween (wegańskie)
Ciastka na Halloween (wegańskie)
Ciastka na Halloween (wegańskie)
Ciastka na Halloween (wegańskie)
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak ocen

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *