Na blogu znajduje się już przepis na takie ciasteczka w postaci paluchów wiedźmy w wersji klasycznej a dzisiaj chcę umieścić na przepis w wersji wegańskiej, czyli pozbawionej produktów odzwierzęcych.
Muszę przyznać, że wyszły naprawdę smaczne, kruche i co równie ważne, na drugi i trzeci dzień smakowały pysznie.
Jeśli nie interesuje Cię wersja wegańska, to tutaj jest przepis klasyczny: paluchy wiedźmy.
Obie wersje są równie dobre.

Czas Przygotowania: 40min, Czas Pieczenia: 15min, Ilość paluchów: ok 40szt
Składniki:
- 500 g mąki
230 g oleju kokosowego
180 g cukru pudru (można użyć cukru kokosowego, ksylitolu)
1 duży rozgnieciony na puree banan (najlepiej dojrzały) - 100g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
100 g migdałów (na paznokcie) - ulubiony dżem (najlepiej czerwony, u nas był domowy truskawkowy)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy olej kokosowy, banana oraz miazgę migdałową. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i owijamy w folię spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, żeby się schłodziło.
- Nastawiamy piekarnik na 200 C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Migdały (jeśli są ze skórką) zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia, a następnie obieramy je ze skórki.
- Z ciasta zabieramy mały kawałek (ciasto może się kruszyć, ale wystarczy je trochę wyrobić, zupełnie jak plastelinę), toczymy z niego wałeczek (cieńszy niż palec dorosłego człowieka ), który kroimy na kawałki o długości 7-8 cm. W jeden koniec ciasta wciskamy migdał zamoczony w dżemie migdał, który udaje paznokieć, a za pomocą noża lekko nacinamy parę kresek na paluchu.
- Gotowe paluchy układamy na blaszce w odstępach (2-3 cm, rosną podczas pieczenia) i pieczemy około 15 minut lub do zarumienienia.
- Po wyjęciu blaszki z piekarnika czekamy, aż plauchy wystygną i stawardnieją, dopiero wtedy przekładamy je na kratkę lub talerz.
- Przechowujemy pod przykryciem lub w pojemniku nawet kilka dni.
- Notatka:
- użyłam cukru kokosowego, stąd moje paluchy są lekko brązowe
- formując paluchy powinny być dość cienkie (jak długopis), gdyż rosną podczas pieczenia


Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: