Ciasteczka z rodzynkami i białą czekoladą

Mój Mąż ostatnio coraz częściej prosi mnie o ciasteczka w różnych wersjach i taki oto tego skutek, że przez ostatni tydzień 3 razy serwowałam na deser ciasteczka.

Pole do popisu mamy tu ogromne, bo i dodatków jest co nie miara.

Co, kto lubi, można wybierać od koloru czekolady po orzechy i bakalie.

Moje ostatnie ciastka były z pomarańczową nutą a przepis w linku.

Porcji: około 16 sztuk

Składniki:

1/2 szklanki miękkiego masła/ oleju kokosowego

1 szklanka brązowego cukru

2 jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1 szklanka połamanej białej czekolady

1 szklanka różnego rodzaju rodzynek

1/2 szklanki orzechów macadamia (lub innych)

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  2. Mikserem utrzyj masło i cukier na jasny krem. Dodaj jajko, pojedynczo i po każdym jajku dokładnie wymieszaj masę.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oraz sól. Dodaj mąkę do mokrych składników i powoli połącz wszystko. Dodaj białą czekoladę, rodzynki i orzechy. Zamieszaj.
  4. Łyżką nakładaj ciasto (porcja ciasta wielkości orzecha włoskiego) w odstępach (około 6-8 na blaszkę).
  5. Piecz około 12 minut lub do zarumienienia.

Ciasteczka z rodzynkami i białą czekoladą
Ciasteczka z rodzynkami i białą czekoladą

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: