Ciasteczka z orzechową pomadą

Nie wiedziałam za bardzo jak nazwać te ciasteczka. 

Są to kruche ciastka, maślane, a na wierzchu mają zapieczone orzechy właśnie w takiej cukrowej pomadzie.

W każdym bądź razie, nie można się od nich oderwać.

Przyszła Iza, i położyłam je na talerzyku przed nią i mówię:” Częstuj się!!”, A ona po kilku minutach mówi: „Zabieraj je ode mnie, bo nie mogę przestać, nie mogę się opanować, aby ich nie jeść” .

Więc, to chyba najlepsza rekomendacja.

A moje ostatnie świąteczne przepisy to:

Ekspresowe pierniczki

Ucierane ciasto piernikowe

Ciasteczka z orzechową pomadą

Porcji: około 40 sztuk, w zależności od użytej foremki do wykrajania

Składniki:

Ciasto kruche:

2 szklanki mąki pszennej

200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

1/2 szklanki cukru pudru

1 żółtko

2 łyżki bardzo zimnej wody

Pomada orzechowa:

1 łyżka cukru

2 łyżki miodu

3 łyżki śmietanki kremówki

1 spora łyżka masła

3/4 szklanki posiekanych różnych orzechów, u mnie były włoskie

1/4 szklanki śliwki suszonej, drobno pokrojonej

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w misie od miksera i wyrabiaj, aż składniki zaczną się brylować. Trwa to naprawdę kilkanaście sekund. Wyłączamy mikser i już ręką lepimy kulę, którą owijamy w folię i chowamy do lodówki na jakieś 40 minut. Taka rada: Najlepiej, aby masło nie było tak do końca roztarte i, aby po rozwałkowaniu były widoczne gdzieniegdzie plamy tego masła, wówczas ciasto po upieczeniu będzie lekko rozwarstwione, podobnie do ciasta francuskiego.
  2. Nastaw piekarnik na 200 C i przygotuj dwie duże blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.
  3. Kulę z ciasta podziel na dwie części i każdą, podsypując delikatnie mąką rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrawaj ulubiony kształt.
  4. Ułóż ciasteczka na blaszce i piecz około 10 minut.
  5. Podczas pieczenia pierwszej tury ciasteczek, w rondelku umieszczamy cukier, miód, śmietankę oraz masło. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy orzechy oraz śliwki i ponownie mieszamy. Odstawiamy.
  6. Nasze lekko zarumienione ciasteczka wyciągamy z piekarnika i na każde z nich nakładamy odrobinę pomady. Ponownie wstawiamy do piekarnika i dopiekamy je jeszcze około 10 minut.
Ciasteczka z orzechową pomadą

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Ciasteczka z orzechową pomadą”

  1. Pingback: Marta M » Galereta z kurczaka ze śliwką suszoną

Comments are closed.