Niby nic takiego, bo to zwykłe ciasteczka, ale dodatek naszych polskich krówek i orzechów włoskich bardzo tutaj pasuje.
A ostatnie przepisy z orzechami włoskimi to:
Ciasteczka maślane z orzechami

Porcji: około 20 sztuk
Składniki:
3/4 szklanki miękkiego masła/ oleju kokosowego
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka krówek
Sposób przygotowania:
- W misie od miksera utrzyj masło z cukrem na gładki i puszysty krem. Wmieszaj jajko i ekstrakt z wanilii.
- Wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę i na małych obrotach miksuj, aż wszystko się ładnie połączy. Dodaj orzechy i pokrojone na mniejsze kawałki krówki, delikatnie wymieszaj.
- Zawiń ciasto w folię i schowaj do lodówki na minimum 1h.
- Nastaw piekarnik na 175 C i wyłóż papierem do pieczenia blaszkę.
- Z ciasta uformuj kulki (o pojemności łyżki) i układaj je na blaszce w większych odstępach (około 9 na blaszkę).
- Piecz około 12 minut lub do zarumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika, daj im ostygnąć około 5-10 minut na blaszce.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: