Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady

Zeszły w mig. Chrupiące, pachnące, rozpływające się w ustach.

Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady

Porcji: około 14 sztuk

Gramatura szklanki= 250 ml

Składniki:

1/2 ulubionego masła orzechowego

1/4 szklanki masła

1/2 szklanki brązowego cukru

szczypta soli

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej/  razowej

1/2 łyżeczki sody

kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Mikserem ucieramy masło orzechowe, masło, cukier i szczyptę soli. Po połączeniu się składników dodajemy jajko i dalej ucieramy.
  2. Wsypujemy mąkę oraz sodę i ucieramy na małych obrotach do momentu, aż zacznie formować się ciasto. 
  3. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia lub folię spożywaczą (mniej więcej tyle papieru, ile na blaszkę potrzeba) i wykładamy ciasto na papier, formujemy wałek o średnicy około 5-7 cm. Zawijamy wałek w papier i odkładamy do lodówki na minimum 60 minut (w takiej formie, ciasto może stać w lodówce nawet całą noc, lub możesz je zamrozić i w razie potrzeby wyciągnąć i szybkie ciasteczka gotowe. Jeśli będzie ciasto leżało w zamrażarce, należy je zużyć w ciągu miesiąca)
  4. Nastawiamy piekarnik na 180 C góra-dół. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Schlodzony wałek ciasta kroimy na plastry o grubości około 1 cm i układamy na blaszce. Na każde ciastko dodajemy kostkę czekolady i pieczmy około 15 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika, trzymamy je na blaszce, aby stężały i dopiero potem przekładamy je na talerz.

Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: