Ciasteczka owsiane z cytrynką

Tak jak już wcześniej wspomniałam, testowałam książkę kucharską Kingi Paruzel pt. „Nie…zwykła kuchnia, bo każdy jest inny”.

I tym razem prezentuję przepis na bardzo dobre ciasteczka owsiane ze skórką cytrynową.

Ciasteczka są smaczne, choć nie jest to mój ulubiony przepis na ciasteczka owsiane. Zdecydowanie wolę ten przepis.

Ale amatorów cytryny ten przepis w zupełności zadowoli.

Ciasteczka owsiane z cytrynką
Ciasteczka owsiane z cytrynką

Ilość ciasteczek: 25sztuk

Składniki:

50g mąki pszennej razowej

50g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową)

100g płatków owsianych

50g cukru trzcinowego

2 łyżki  mleka

100g masła

starta skórka z cytryny

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

Przygotowanie:

Płatki owsiane wraz z cukrem zmiksować na mąkę.

Mąkę pszenną razową, mąkę orkiszową, zmiksowane płatki owsiane z cukrem oraz proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną połączyć.

Dodać miękkie masło, mleko oraz skórkę z umytej cytryny. Całość zagnieść. Umieścić w lodówce na 30 minut.

Piekarnik nastawić na 180° C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować na grubość około 4mm, podsypując mąką razową, gdyby się przyklejało do blatu. Wycinać kółka o średnicy 6cm.

Wykładać na przygotowaną blachę w odstępach 1 i 1/2cm i piec 15min do momentu, kiedy będą złote.

Ciasteczka owsiane z cytrynką
Ciasteczka owsiane z cytrynką

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Komentarze

Comments are closed.