Ciasteczka korzenne

Moją domeną są proste przepisy. I to nie z lenistwa, czy braku kreatywności, ale zwyczajnie z braku czasu Nie mniej jednak staram się łączyć w danym przepisie pomysłowość, smak i prostotę wykonania. I tak też jest właśnie z tym przepisem.

Poniżej podaję jeszcze kilka moich wcześniejszych przepisów na świąteczne wypieki:

Ciasteczka świąteczne

Piernik na ostatnią chwilę

Sernik na spodzie piernikowym

Ciasteczka korzenne

Porcji: około 28 sztuk

Składniki:

220 g mąki pszennej

150 g masła, roztopionego/ oleju kokosowego, roztopionego

100 g cukru

3 łyżki melasy

1 jajko

1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka przyprawy do piernika/korzennej

1 łyżka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Do misy od miksera dodaj wszystkie składniki i wymieszaj na gładkie ciasto (na małych obrotach).
  3. Schłodź w lodówce około 40 minut.
  4. Przygotuj miseczkę z kilkoma łyżkami cukru. (potrzebne do obtoczenia ciasteczek)
  5. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w cukrze, układamy na blaszce i pieczemy około 12 minut.
  6. Ciasteczka podczas pieczenia urosną i lekko popekają.
Ciasteczka korzenne

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: