Ciasteczka jak wafelki holenderskie

U mnie wyszły ciasteczka, ale jeśli posiadacie waflownicę, to śmiało możecie zrobić wafelki.

Są wyjątkowe, bo jak większość teraz moich przepisów są bez dodatku białego cukru.

Słodzone pastą daktylową, co nadaje im piękny karmelowy aromat.

Ciasteczka jak wafelki holenderskie

Sztuk: ok 20 sztuk

Składniki:

1 łyżeczka drożdży suszonych

1 łyżka śmietany/jogurtu greckiego

200 g mąki pszennej

100 g miękkiego masła/oleju kokosowego

1/2 szklanki pasty daktylowej lub 70 g cukru

Jeśli chciałabyś przełożyć ciasteczka to:

kilka łyżek gotowej masy karmelowej

Sposób przygotowania:

  1. W misie od miksera rozcieramy drożdże oraz śmietanę i odstawiamy na jakieś 10 minut.
  2. Dodajemy resztę skałdników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy ciasto na około 60 minut.
  3. Jeśli mamy waflownicę to z przygotowanego ciasta urywamy ciasto w wielkości orzecha włoskiego i smażymy w waflownicy. A jeśli dysponujemy piekarnikiem to:
  4. Nastawiamy piekarnik na 180 C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  5. Ciasto dzielimy na dwie kule i każdą rozwałkowujemy na cienki placek z którego wykrawamy ulubione kształty.
  6. Pieczemy około 15 minut lub do zarumienienia.
  7. Po wyjęciu z piekarnika ciastka powinny jeszcze poleżeć na blaszce kilka minut, aby stężały.
  8. Wystudzone można przełożyć kremem karmelowym.
Ciasteczka jak wafelki holenderskie
Ciasteczka jak wafelki holenderskie

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.