Chrupiące onion bhaji

No cóż, onion bhaji to jedna z moich ulubionych przekąsek zarówno na ciepło jak i na zimno.

W wielu restauracjach można już zjeść onion bhaji, i praktycznie każda ich wersja smakuje inaczej.

Moja wersja jest chrupka, a cebula jest dobrze oblepiona w cieście. I takie onion bhaji lubię najbardziej.

Chrupiące onion bhaji

Porcji: kilkanaście sztuk

1 szklanka= 250 ml

Składniki:

4 cebule, pokrojone w piórka, u mnie jest to akurat cebula czerwona

1 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki soli

1 łyżka mielonego kuminu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka garam masala

1 zielone chilli, drobno pokrojone

5 łyżek świeżej kolendry, poszatkowanej

2 łyżki soku z cytryny

1/3- 1/2 szklanki wody

olej, do smażenia, użyłam oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. W większej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj. Dolej wodę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję (ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego).Dodaj cebulę. Wymieszaj.
  2. Rozgrzej olej na patelni. Olej powinien być wlany na głębokość około 2 cm. 
  3. Smażymy onion bhaji partiami, nabierając ciasto łyżką. Na średnim gazie, na złoty kolor z obu stron.
  4. Usmażone onion bhaji odkładamy na ręcznik papierowy.
  5. Świetnie smakują z sosami lub jedzone samodzielnie.

Chrupiące onion bhaji
Chrupiące onion bhaji
Chrupiące onion bhaji

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: