Chrupiące chrusty (wegańskie)

Przepisów na chrusty i inne wypieki na Tłusty Czwartek troche już się tu u mnie zebrało.

Poniżej podaję link do tych przepisów bardziej tradycyjnych: TŁUSTY CZWARTEK

A dla tych co mają na uwadze omijanie produktów odzwierzęcych przygotowałam kolejny prosty przepis.

 

Chrupiące chrusty (wegańskie)
Chrupiące chrusty (wegańskie)
Chrupiące chrusty (wegańskie)
Chrupiące chrusty (wegańskie)

Porcji: pełna duża miska

Czas przygotowania: około 40 minut

Czas smażenia: około 10 minut

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego(roztopionego)/innego
  • 2 łyżki np. spirytusu/wódki/innego alkoholu/octu
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki skórki cytrynowej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W większej misce umieszczamy mąkę.
  2. Dodajemy olej i alkohol. Delikatnie mieszamy.
  3. Dodajemy mleko, cukier, pastę waniliową oraz skórkę cytrynową. Wyrabiamy ciasto.
  4. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 40 minut.
  5. Dzielimy kulę ciasta na 4 kawałki i każdą część cieniutko rozwałkowujemy.
  6. Dzielimy placek na wąskie prostokąty z nacięciem na środku.
  7. Przez nacięcie przekładamy jeden z krótszych końców prostokata.
  8. Rozgrzewamy tłuszcz do mniej więcej 175 C. Oleju na patelni musi być na co najmniej 1/2 głębokości patelni.
  9. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilkanaście sekund z każdej strony.
  10. Odkładamy na ręcznik papierowy a następnie przekładamy do miski i posypujemy cukrem pudrem.
Chrupiące chrusty (wegańskie)
Chrupiące chrusty (wegańskie)
Chrupiące chrusty (wegańskie)
Chrupiące chrusty (wegańskie)

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: