Chlebek pomidorowy


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań
Na wstępie napiszę, że ten chlebek powstał na potrzeby konkursu „Pudliszki”. I świetnie się stało, bo mogłam dodać bardzo udany przepis na bloga.

Chlebek pomidorowy

Foremka: podłużna o wymiarach 10 cm x 20 cm

1 szklanka= 250 ml

Składniki:

3/4 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

1 łyżka drożdży suszonych

2 łyżki mleka

2 łyżki oliwy

1 jajko

3/4 szklanki przecieru pomidorowego (użyłam przecieru firmy Pudliszki)

1 łyżka soli

ok. 4 szklanek mąki pszennej

garść świeżych ziół tj. lubczyk, piatruszka, bazylia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W misie od miksera umieść wodę, cukier i drożdże. Zamieszaj i odczekaj 10 minut, aż zaczną bąbelkować.
  2. Dodaj mleko, oliwę, jajko, koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Wsyp sól oraz mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. (jeśli za bardzo się klei, należy dodać mąki).
  4. Przykryj miskę ścieraeczką i odstaw w ciepłe miejsce , aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  5. Nastaw piekarnik na 180 C i przygotuj foremkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i ponownie odstaw do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
  7. Piecz około 35-40 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Chlebek pomidorowy
Chlebek pomidorowy
Chlebek pomidorowy

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: