Chlebek mango (wersja bez jajek)

I ten przepis sprawdził się bardzo dobrze. Chlebek jest wilgotny, mięciutki, aromatycvzny i jeśli ktoś nie korzysta z jajek, to to jest właśnie wersja dla niego.

Chlebek mango (wersja bez jajek)
Chlebek mango (wersja bez jajek)

Forma: podłużna mała keksówka

1 szklanka = 250 ml

Składniki:

mokre składniki:

1 szklanka mango pure (lub innego owocowego pure np. z truskawek, z banana, z malin czy brzoskwini)

1/4 szklanki mleka (może też być roślinne)

1/3 szklanki oleju (użyłam roztopionego oleju kokosowego)

2/3 szklanki cukru (użyłam cukier kokosowy, a można też dodać ksylitol lub miód)

1 łyżeczka pasty waniliowej

suche składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta sody

szczypta soli

Jeśli ktoś nie korzysta z mąki pszennej, to może skorzystać z takiej oto mieszanki bezglutenowej:

1 szklanka mąki ryżowej

1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

1/4 szklanki mąki z tapioki

Wszystko mieszamy i używamy jak mąki pszennej w gramaturze podanej w przepisie, czyli w tym przypadku 1szklanka.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem keksówkę (użyłąm silikonowej formy, więc nie wykładałam jej papierem, ani jej nie naoliwiałam).
  2. W jednej misce mieszamy składniki mokre, a w drugiej składniki suche. Do miski ze składnikami suchymi dodajemy mieszankę mokrą i delikatnie, powoli mieszamy. Co najważniejsze mieszamy tylko do połączenia sięskładników, nie dłużej. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy około 35 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  3. Gotowe, ostygnięte ciasto możesz przełożyć ulubionym kremem (np. serek mascarpone miksujemy z miodem ), dżemem czy nutellą.

Chlebek mango (wersja bez jajek)
Chlebek mango (wersja bez jajek)

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: