Chlebek bananowo-orzechowy (na kanapki)

Zadziwiający smak i prostota wykonania. Zazwyczaj pieczemy chlebki bananowe w formie słodkiej,a u Ewy Mileyki miałam okazję zjeść jako bazę pod kanapki. I od razu poprosiłam o przepis.

Chlebek bananowo-orzechowy (na kanapki)

Porcji: mała keksówka (10 cm x 20 cm)

Składniki:

1 3/4 szklanki mąki orkiszowej

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki miodu/syropu klonowego

1/3 szklanki jogurtu greckiego

100g masła/oleju kokoswego, roztopionego

2 jajka

3 banany, dojrzałe, rozgniecione widelcem

garść ulubionych orzechów (użyłam włoskich)

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 175 C i wykładamy papierem do pieczenia formę.
  2. W misce mieszamy banany oraz jajka. Wlewamy roztopione masło, jogurt grecki oraz miód. Mieszamy.
  3. Dodajemy mąkę, proszek, sodę, sól, orzechy i mieszamy delikatnie, tylko do połączenia się składników.
  4. Pieczemy około 50 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Chlebek bananowo-orzechowy (na kanapki)”

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.