Chickenburger caprese

Pyszny burger w wersji FIT. Sam burger to drobno posiekany filet z kurczaka i zamiast bułki tartej użyłam mielony len, które jest doskonałym jej zamiennikiem.

Chickenburger caprese
Chickenburger caprese

Porcji: 4 burgery

Składniki:

2 filety z kurczaka, bardzo drobno poszatkowane, lub delikatnie zmielone

1 jajko

garść świeżej bazylii, pokrojonej

3 łyżki mleka

3/4 szklanki mielonego lnu/ bułki tartej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 mała cebula, drobno poszatkowana

Wszystkie powyższe składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masę ulepiamy w 4 burgery i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (mały ogień) na złoty kolor z każdej strony.

4 bułki

8 plastrów mozzarelli

4 plastry pomidora

kilka listków bazylii

Bułki kroimy na pół, i na każdej połówce układamy plaster mozzarelli. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku.

Składanie burgera:

Bułka z serem

bazylia

chickenburger

pomidor

bazylia

bułka z serem

Chickenburger caprese
Chickenburger caprese
Chickenburger caprese
Chickenburger caprese

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: