Brownie Bomba Czekoladowa

Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia brownie, bo bardzo je lubię. Jadłam je już wiele razy, ale według mnie najlepsze są te które są lekko ciągnące, gliniaste i bardzo czekoladowe. Można spotkać wiele odmian brownie, mam na myśli tutaj te z różnymi dodatkami np. z oreo, z marsem itd.

Na pierwszy raz postanowiłam zrobić te zwykłe, klasyczne, czyli czekoladowe. Ważnym składnikiem jest tutaj dobrej jakości czekolada, bo to jakiej czekolady użyjesz takie brownie będziesz miała.

Ja zazwyczaj używam czekolady do wypieków o 70% zawartości kakao i jest to czekolada Lindt.

 

Brownie Bomba Czekoladowa
Brownie Bomba Czekoladowa

Składniki:

380g masła

380g ciemnej czekolady

6 dużych jajek

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

230g mąki

szczypta soli

180g brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180°C.

Blaszkę o wymiarach około 33cm x 23cm wyłóż papierem do pieczenia.

Roztop masło razem z czekoladą i odstaw do wystygnięcia.

Ubij jajka z cukrem i wanilią. Wystudzoną masę czekoladową dodaj do ubitych jajek. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na blaszkę i piecz około 25minut.

Ciasto po upieczeniu ma mieć jaśniejszą skórkę od góry a w środku ma być lekko niedopieczone. Najlepiej smakują po wystudzeniu, bo wtedy masa się dobrze zetnie.

ENJOY THE FOOD

Brownie Bomba Czekoladowa
Brownie Bomba Czekoladowa
Brownie Bomba Czekoladowa
Brownie Bomba Czekoladowa

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

5 thoughts on “Brownie Bomba Czekoladowa”

  1. Uwielbiam ciasta na bazie czekolady mmmniam 🙂 lecz takiego przepisu jeszcze nie próbowałam 🙂 następnym razem jak zabiorę się za kucharzenie to takie ciasto sobie upiekę 🙂 narobiłaś mi ochoty

  2. poczatkujacy kucharz

    Wlasnie zrobilam ciasto z Pani przepisu, jest na prawde genialne i wysmienite, ale mam jedno pytanie czy w Pani wykonaniu jest tez ono takie gorzkawe? Czy mozna te 380g czarnej czekolady zamienic na 190 czarnej i 190 mlecznej?

    1. Sliwka Wegierka

      Cieszę się, że smakowało. tez lubie ten przepis, i spokojnie można połączyć czekoladę mleczną z gorzką. po prostu tutaj użyłam tylko gorzkiej. dla mnie nie było gorzkawe, bo jestem przyzwyczajona do tej czekolady- czesto z niej korzystam. pozdrawiam 🙂

Comments are closed.