Blondie

Dlaczego Blondie? Bo, taka blondyneczka z tego ciasta. Jest ono na bazie słodzonego mleczka skondensowanego i białej czekolady.

Szybkie w przygotowaniu, a po upieczeniu niesamowicie pachnie.

Jest  jeszcze jedna zaleta tego ciasta: nie wymaga użycia miksera.

Blondie
Blondie

Blaszka: ok: 20 cm x 20 cm, pokrojone na 9 kawałków

Składniki:

1/3 szklanki masła, temp pokojowa (ew. olej kokosowy)

1/2 tabliczki białej czekolady ( 50g)

1 jajko

1/2 puszki (około 250 ml ) mleczka skondensowanego słodzonego

ekstrakt z wanilli

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżka świeżej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170° C.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Do większej miski wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, dodajemy mleczko skondensowane, wanilię oraz skórkę z cytryny. Mieszamy.
  5. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
  6. Wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  7. SMACZNEGO

Blondie
Blondie
Blondie
Blondie

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: