Mam już na blogu wersję bigosu mojej Teściowej tutaj, oraz moją wersję bigosu z czerwoną papryka oraz na mięsie z kurczaka (bigos hiszpański).
Ten przepis powstał z potrzeby zjedzenia bigosu, ale w dość odchudzonej wersji. Nie ma tu ani grama mięsa, ale jest czerwona soczewica.
Wszystkie inne walory takie jak suszone grzyby, wędzone śliwki, czy nawet przysłowiowa kropla żubrówki zostały zachowane.
Szczerze polecam ten bigos jako danie główne czy jako przystawką z kromką świeżego, chrupiącego razowca.

Porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 4-5 godzin
Składniki:
2 cebule, pokrojone w piórka
2 ząbki czosnku, pokrojonego w plastry
ok 500g kiszonej kapusty
ok 500-600g białej kapusty lub włoskiej
garść suszonych grzybów (najbardziej aromatycznych)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 duże kwaśne jabłko
2 łyżka powideł śliwkowych
5 wędzonych śliwek
1/3 szklanki żubrówki/ śliwowicy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka kminku
1 łyżka cząbru
kilka ziaren kolendry
1 łyżeczka gorczycy
garść świeżego koperku
Karmelizowana cebulka:
3 cebule, pokrojone w piórka
1 łyżeczka cukru/ miodu
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Na dno dużego garnka wlewamy olej (tak, aby dno było przykryte) i podsmażamy cebulę ( 2 szt). Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki kiszoną kapustę (nie płuczemy kapusty!!!).
- Grzyby (garść) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 30 minut.
- Do garnka z kapustą dodajemy przyprawy: 2 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę kminku, 1 łyżkę cząbru, kilka ziaren kolendry, 1 łyżeczkę gorczycy. Mieszamy i chwilę podsmażamy około 1 minuty. Zalewamy wszystko 2 szklankami wody i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu.
- Soczewicę (1 szkl) gotujemy w osobnym garnku według przepisu na opakowaniu na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
- Białą kapustę (około 500-600g ) szatkujemy i umieszamy w osobnym garnku. Dodajemy tarte jabłko (1szt, ze skórą trzemy), grzyby pokrojone na mniejsze kawałki (wraz z wodą), 5 wędzonych śliwek i 1 szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny, co jakiś czas mieszająć.
- Po godzinie dodajemy ugotowaną soczewicę, 2 łyżki powideł śliwkowych oraz 1/3 szklanki żubrówki. Porządnie mieszamy i dalej gotujemy jeszcze 1 godzinę.
- Ugotowaną słodką kapustę przekładamy do garnka z kapustą kwaśną. Mieszamy i dodajemy opcjonalnie 2 łyżki koncentratru oraz garść koperku. Mieszamy i wszystko razem gotujemy jeszcze około 2-3 godzin, dość często mieszając.
- Na koniec sprawdzamy i ewentualnie solimy i doprawiamy pieprzem.
- Karmelizowana cebulka: Na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażamy na złoty kolor 3 cebule, pokrojone w piórka. Doprawiamy 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli oraz pieprzu. Mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż cebulka będzie miękka, ale zarumieniona.
- Bigos podajemy z ulubionymi dodatkami i na każdej porcji nakładamy łyżkę karmelizowanej cebulki.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: