Bezy z karmelem i chałwą

Bezy powstały bardzo spontanicznie, bo miały być zwykłe waniliowe, ale miałam jeszcze kilka łyżek sosu karmelowego oraz chałwę.

Jeśli ktoś jest zwolennikiem takich własnie smaków, to będzie bardzo zadowolony z połączenia takich właśnie smaków.

Ale polecam też moje inne przepisy na bezy:

  1. Kolorowe bezy
  2. Bezy giganty czekoladowe
Bezy z karmelem i chałwą

Sztuk: ok 12 sztuk

Składniki:

5 dużych białek w temperaturze pokojowej

szczypta soli

230 g drobnego cukru

3 łyżki masy karmelowej z puszki

3 łyżki pokruszonej chałwy 

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 120 C, najlepiej z funkcją termoobiegu.
  2. Wyłóż dwie blaszki papierem do pieczenia.
  3. Na wysokich obrotach miksera ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić w masie białkowej.
  4. Wykładaj łyżką na blaszkę i dodaj do każdej bezy trochę karmelu i chałwy.
  5. Susz około 70 minut. Beza jest gotowa jeśli łatwo odrywa się od papieru. 
Bezy z karmelem i chałwą

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: