Bezy idealne, chrupiące z zewnątrz i piankowe od środka.
Mogą być w wersji waniliowej, ale tym razem pokusiłam się o dodetek moich ukochanych daktyli i płatków migdałowych.
Bezy są łatwe, jeśli zastosujesz wszystkie moje wskazówki i podążysz za przepisem.
Polecam również bezy giganty czekoladowo- cynamonowe.

Porcji: około 8-10 dużych (jak pięść) bez
Składniki:
5 białek
szczypta soli
240 g drobnego cukru (NIE używamy cukru pudru)
1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych daktyli
1/2 szklanki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Nastawiamy piekarnik na 110 C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywo.
- Nie przerywając ubijania dodajemy cukier po jednej łyżce w odstępnie około 30 sek.
- Piana jest dobrze ubita, gdy rozcierając ją palcami nie wyczuwamy grudek cukru.
- Do ubitej piany dodajemy daktyle i migdały i bardzo deliktanie wszystko mieszamy łyżką (krótko).
- Łyżką nakładamy bezy na blaszkę.
- Suszymy około 70-80 minut. Jeśli beza łatwo odrywa się od papieru to znaczy, że jest gotowa.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: