Bezy giganty z daktylami i migdałami

Bezy idealne, chrupiące z zewnątrz i piankowe od środka.

Mogą być w wersji waniliowej, ale tym razem pokusiłam się o dodetek moich ukochanych daktyli i płatków migdałowych.

Bezy są łatwe, jeśli zastosujesz wszystkie moje wskazówki i podążysz za przepisem.

Polecam również bezy giganty czekoladowo- cynamonowe.

Bezy giganty z daktylami i migdałami

Porcji: około 8-10 dużych (jak pięść) bez

Składniki:

5 białek

szczypta soli

240 g drobnego cukru (NIE używamy cukru pudru)

1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych daktyli

1/2 szklanki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 110 C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywo.
  3. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier po jednej łyżce w odstępnie około 30 sek.
  4. Piana jest dobrze ubita, gdy rozcierając ją palcami nie wyczuwamy grudek cukru.
  5. Do ubitej piany dodajemy daktyle i migdały i bardzo deliktanie wszystko mieszamy łyżką (krótko).
  6. Łyżką nakładamy bezy na blaszkę.
  7. Suszymy około 70-80 minut. Jeśli beza łatwo odrywa się od papieru to znaczy, że jest gotowa.
Bezy giganty z daktylami i migdałami

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: