Best Ever sernik

Wiem, wiem… to zdjęcie nie zachwyca, i mało tego, jest po prostu słabe. I to moja wina. Ale muszę napisać, że to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. A jadłam wiele, bo jestem smakoszem serników. I zrobiłam ich naprawdę wiele. W tej wersji sernika wszystko jest pyszne: migdałowy, delikatny spód jak i również masa serowa. Poniżej podam jeszcze inne moje przepisy na serniki, ale według mnie ten jest najlepszy.

Sernik złoty

Sernik dyniowy

Sernik karmelowy

Smerfowy sernik

Best Ever sernik
Best Ever sernik

Składniki:

Baza:

1/3 szklanki miazgi migdałowej

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki drobnego cukru

100g zimnego masła

Sernik:

350g serka kremowego typu philadelphia

500g sera ricotta

4 jajka

1,5 szklanki drobnego cukru

1 łyżka skórki z cytryny

1/4 szklanki soku z cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik na 150?C.

Baza:

W misce mieszamy dłońmi: miazgę migdałową, mąkę, cukier i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wyrabiamy, aż powstanie ciasto o konsystencji lepkiej bułki tartej.

Formę do pieczenia wykładamy papierem i wykładamy masę. Dociskamy do dna i pieczemy około 15 minut.

Sernik:

Do misy miksera  dodajemy serek kremowy, ricottę, jajka, cukier, skórkę cytrynowa, sok z cytryny, ekstrakt z wanilli. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kukurydzianą i wodę i znów krótko miksujemy.

Wylewamy masę serową na podpieczony spód. Potrząsamy formą, aby usunąć pęcherzyki powietrza.

Piecz około 1h.

Best Ever sernik
Best Ever sernik

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: