Bazyliowy kurczak

To jedno z moich ulubionych potraw. Pierwszy raz jadłam bazyliowego kurczaka w San Diego. Przyrządził go Michael i zachwyciłam się jego smakiem i aromatem. Na szczęście przepis okazał się bardzo prosty a jego sekretem jest oczywiście marynata.

Bazyliowy kurczak to danie, które możesz wykorzystać na wielu dodatków tj. pieczone ziemniaczki, ryż czy warzywa.

 

Bazyliowy kurczak
Bazyliowy kurczak

SKŁADNIKI:

4 filety z kurczaka

1 łyżka oliwy

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżka posiekanych liści bazylii

1 łyżka pokrojonej czerwonej cebuli

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ziarenek pieprzu

1 ząbek czosnku, posiekany

SPOSóB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszaj w miseczce  oliwę, bazylię, cebulę, sól, ziarna pieprzu i czosnek . Całość wlej do plastikowej torebki i dodaj do niej filety z kurczaka. Dobrze zawiąż torebkę i  wstrząśnij torebką, aby  kurczak obtoczył się w marynacie. Chłodz w lodówce od 3 do 12 godzin.

Tak zamarynowanego kurczaka najlepiej ugrilować (użyłam piekarnika z funkcją grilowania)  i podawać z ulubionymi dodatkami. My podaliśmy z brokulami.

Bedziesz zaskoczona aromatem i smakiem tak przygotowanego kurczaka.

ENJOY THE FOOD

 

Bazyliowy kurczak
Bazyliowy kurczak

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Bazyliowy kurczak”

Comments are closed.