Batony musli

Moja miłość do jedzenia czasami przejawia się dodatkowymi kilogramami- niestety 🙂 Przejście na dietę spowodowało wymyślenie  nowych dietetycznych przepisów.

A oto mój ulubiony- batoniki musli na bazie tartego jabłka. Są pyszne, pełne rodzynek, ziaren sezamu, słonecznika. Zamiast tartego jabłka możesz utrzeć np. gruszkę.

Można też dodać suszoną żurawinę.

Batony musli
Batony musli

Stopień trudności: łatwe

Koszt: średni

Ilość porcji: ok 20szt

Czas przygotowania: 10min

Czas pieczenia: 25min

Składniki:

3 jabłka np takie lub takie

ok 16 łyżek płatków owsianych

6 łyżeczek miodu (płynny np. taki)

6 łyżeczek rodzynek

2 łyżki nasion słonecznika

2 łyżki płatków migdałów

2 łyżki sezamu

pół cytryny( sok z połowy cytryny)

Sposób przygotowania:

Obrane jabłka trzemy na tarce na średnich oczkach. Sezam, słonecznik i migdały prażymy na patelni ok 3minut.

Utarte jabłka, uprażone nasiona i pozostałe składniki łączymy ze sobą. Formujemy batony lub np kwiatki jak u mnie i układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy 180°C około 25minut.

ENJOY THE FOOD

Batony musli
Batony musli

a TUTAJ  znajdziesz przepisy na mniej zdrowe owsiane ciasteczka 🙂

1. ciasteczka migdałowe

Ciasteczka Migdałowe
Ciasteczka Migdałowe

2. ciasteczka owsiane z czekoladą

Owsiane ciasteczka Jonniego
Owsiane ciasteczka Jonniego

3. ciasteczka

z migdałami i czekoladą
Ciasteczka owsiane żanety

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: