Bananowy chleb

Bananowy chleb

Bananowy chleb
Bananowy chleb

Bananowy chleb to amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba.

Bananowy chleb to niezwykły chleb, który przygotował dla nas Jonni. Ujmuje smakiem i zapachem. Bananowy chleb Jonniego jest również bardzo wilgotny, co zadowoli smakoszy mokrych ciast. Zakochasz się od pierwszego kęsa.

 

Bananowy chleb
Bananowy chleb
Bananowy chleb
Bananowy chleb

 Składniki:

120g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
4 banany (bardzo dojrzałe, rozgniecione)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pól łyżeczki soli
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Zacznij od utarcia na gładką masę cukru i masła.
Dodaj rozmącone jajka i rozgniecione banany. Dobrze wymieszaj.
W osobnej misce przesiej mąkę, sodę i sól. Dodaj do miski z mokrymi składnikami. Dodaj ekstrakt z wanilii.
Wylej masę na wysmarowaną masłem podłużną foremkę.
Piecz w 175stopniach C przez około 60minut.
ENJOY THE FOOD 

Lekkie ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto daktylowe

Ciasto daktylowe
Ciasto daktylowe

 Zobacz także: Torcik bardzo czekoladowy

Torcik bardzo czekoladowy
Torcik bardzo czekoladowy

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: